söndag 23 juni 2013

IFK tog 3 poäng mot BK 30

I damernas division 1 Södra Svealand tog idag IFK Nyköping tre tunga poäng i och med 2-0-segern över tabelltvåorna Västerås BK 30 på Ringvallens luggslitna konstgräs i den så kallade Gurkstaden. (Enligt uppgift var detta sista matchen på planen innan den nu ska genomgång en ansiktslyftning med ny plastmatta.)


Ringvallens något luggslitna yta ska nu bytas ut.

På förhand var inte utgången av matchen given. BK 30 visade sig vara ett bollskickligt lag som bemästrade det svårspelade underlaget bäst. I IFK Nyköping var det kanske inte någon som stack ut mer än någon annan utan kollektivet kämpade till sig segern genom en riktig styrkedemonstration mot en motståndare som inte direkt gav bort någonting gratis.

Ett för dagen blåtröjat IFK Nyköping startade på följande sätt:
I mål: Sofia Frindberg
Backlinje: Malena Soini, Julina Andersson, Sofia Sandström, Amanda Johansson
Mittfält: Melinda Hall (defensiv roll), Alma Sjödahl, Edina Begovic, Therése Andersson, Tove Almqvist
Anfall: Hanna Persson
Avbytare: Tove Castman, Jennifer Askesten, Saosann Rammo, Sofia Sjöberg, Anna Pekkari

Dagens huvuddomare var Louise Wisting från Gävle. Som brukligt här på bloggen lyfter jag gärna fram de kvinnliga huvuddomarna, och idag är inget undantag. Louise skötte sig bra, fick döma en hel del frisparkar i den täta matchen samt dela ut 4 gula kort (3 stycken till BK 30 och 1 till IFK:s Edina Begovic.)


Matchens huvuddomare Louise Wisting.

Redan i 5:e matchminuten plingade det till då Edina Begovic drog iväg en mycket fin hörna som Melinda Hall knoppade in. 0-1 var ett faktum.


IFK Nyköpings Melinda Hall gjorde lagets första mål mot BK 30.
Tidigt måljubel för IFK Nyköping.

Hemmalaget hade ett litet boll- och spelövertag, och det behöll de matchen igenom men gästerna hade överlägset flest kvalificerade chanser. BK 30 började matchen med att återupprepade gånger försöka anfalla på flankerna med längre raka bollar men kom i regel inte förbi IFK:s ytterbackar Amanda Johansson och Malena Soini.

Tove Almqvist hade ett mycket fint avslutsförsök i mitten av första halvlek när hon tog sig över på "fel" kant och kunde se sitt skott stryka förbi den bortre stolpen.

Ett spelavbrott p.g.a. en skadad BK 30-spelare ägde sedan rum och hemmalaget tvingades några minuter senare till sitt första, mindre planerade, byte.

I 38:e minuten drar en hemmaspelare på sig ett gult kort och på den efterföljande frisparken (bra slagen av Edina) var det ytterst nära att Alma Sjödahl utökat IFK:s ledning. Även IFK tvingades till ett oplanerat byte på tilläggstid i första halvlek (som blev hela 12 minuter längre än normalt) då en näsblödande Melinda Hall tvingades ge plats för nyförvärvet Anna Pekkari. Melinda fick ett motståndarknä på nosen i samband med en glidtackling...


IFK Nyköpings spännande nyförvärv Anna Pekkari fick spela på defensivt mittfält.

Innan den långa första halvleken var slut hade Hanna Persson en jättechans i tilläggsminut 11. Men 0-1 stod sig halvleken ut.

I början av andra halvlek var det tydligt att BK 30 ville mer och hade flyttat fram sina positioner ytterligare. Inledningsvis hade IFK det ganska kämpigt då de inte lyckades behålla bollen särskilt länge inom laget då de väl erövrat den från motståndarna. Men runt den 60:e matchminuten var Alma Sjödahl ytterst nära två gånger om att näta via två fina avslut.

Hemmalaget BK 30 pressade tillbaka gästerna men IFK slog om snabbt och kontrade då de vann bollen. Samtidigt noterade jag att Sofia Frindberg fick göra mycket nytta genom att vara aktiv långt ute i sitt straffområde och knipa bollar som annars nått fram till anfallande Västerås-spelare.

I 73:e minuten gjorde IFK Nyköping sitt andra byte då Therése Andersson (lagkapten i Maria Wictorssons frånvaro) gav plats för Sofia Sjöberg. Detta innebar också att Sofia gick in på topp och Hanna Persson placerades på vänsterkanten. Bytet kan ses som lyckosamt för i 80:e minuten gör Sofia Sjöberg 0-2 och det tycktes synnerligen befriande för IFK som annars fått leva med en oviss matchavslutning.


IFK Nyköpings 0-2-mål gav anledning för spelarna att jubla lite extra.

I slutminuterna av matchen flyttade BK 30 upp sina positioner ännu mer men närmare än ett par chanser på tilläggstid kom de aldrig. Den riktigt vassa spetsen saknades och det kändes som att den istället återfanns hos IFK Nyköping där flera spelare besitter egenskaper att avgöra matcher.

Jag noterade att det på Ringvallen finns ett byggställninstorn liknande det som uppförts på Rosvallas konstgräsplan B. Även i Västerås videofilmades det men knappast med samma slutresultat som det lokalsporten.se brukar skämma bort oss med.


Tornet till vänster och delar av den månghövdade publiken på Ringvallen.

Matchen spelades i tämligen bra väder. Under slutskedet kom ett mycket mörkt moln allt närmare men inte förrän på slutsignalen började det regna. Nu kom det inte särskilt många droppar men det fick publiken att lämna arenan fortare än kvickt.


På en signal slutade matchen och regnet började falla.

Jag har skrivit att IFK Nyköpings seger var resultatet av en kollektiv insats där kamp gick före skönspel. Det tidiga (och viktiga) ledningsmålet samt förmågan att inte ge bort något till motståndarna tvingade BK 30 att riskera mer och mer hemåt. Men trots att det var en sann lagseger vill jag ändå dela ut några individuella betyg efter matchen!


Fyra Fotbollslasse går till...

Betyget "Fyra Fotbollslasse" delar jag med glädje ut till dagens supersub Sofia Sjöberg. Speltiden idag blev inte överdrivet lång men på hennes typiska sätt satte hon med kraft och precision avtryck på utgången av denna match.


IFK Nyköpings Sofia Sjöberg i blått får gott betyg.


Tre Fotbollslasse delas ut till...

En målvakt som håller nollan är bra. Det är också ganska fiffigt eftersom det då teoretiskt räcker med att själv göra endast ett mål för att vinna matchen. Sofia Frindberg behövde aldrig sträcka ut sig med någon fingertoppsräddning idag, men hennes vakna målvaktsspel ute i straffområdet avstyrde flera potentiellt farliga attacker framförallt under andra halvlek.


IFK:s målvakt Sofia Frindberg förtjänar beröm!

En spelare vars precision i högerdojan spelade extra stor roll idag är mittfältaren Edina Begovic. Ett flertal väl avvägda hörnor och frisparkar innebar inte bara ett mål utan också återupprepade farligheter som fick plocka fram det allra bästa ur BK 30:s duktiga huvudspelare.


IFK Nyköpings Edina Begovic fick ta över kaptensbindeln då Therése Andersson byttes ut.

Jag avslutar med en bild som tyder på en viss anarki i de centrala stadsdelarna av Västerås. Hur ska man annars tolka cykelparkerandet precis under förbudsskylten vid klubblokalen...?


Förbud att parkera cyklar vid väggen!

Du hittar 59 bilder från matchen i bildgalleriet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar